Kako javlja Deutsche Welle, jučerašnji dan je u berlinskom Kreuzbergu obilježio krajnje neobičan razvoj događaja u jednom od popularnih dragstora, gdje je je za sada neidentifikovani mladić iskoristio ponudu da zaista napuni svoj “CLIPPER upaljač koji se može puniti”. Ovo je prvi primjer da je neko zaista napunio ovaj model višekratnog upaljača od predstavljanja prvog prototipa, davne 1972. godine, potvrdili su iz Clipper-a.

Kako je obrazloženo od strane proizvođača, na godišnjem se nivou proizvede oko 450 miliona butanskih ili propan-butanskih upaljača pod brendom CLIPPER-a, koji su u raji poznati po čađavom plamenu, zamjenjivom kremenu (koji može da se koristi da se natuca cigareta), konstrukciji koja sprječava da se korisnik oprži ako iz nekog razloga mora da drži upaljač sa fitiljem na dole i “mogućnosti da ga napuniš koju nikad nećeš iskoristiti”.

“To je naš fazon. Naplatimo ti četiri marke za trideset mililitara grdnog butana, ti se obraduješ jer je lijep, nećeš se opeći dok pališ bong ili koji već porok da voliš, a nije ti mrsko platiti toliko jer ga se može puniti. E sad vi meni recite, je l’ normalno da neko stvarno puni te upaljače?! Pa kome mi proizvodimo 450 miliona godišnje ako će ih svi puniti?!” pojasnili su svoje stajalište iz španske firme Flamagas SA, koja je većinski vlasnik brenda.

Narodno predanje govori da bi se na mnogim trafikama mogli kupiti setovi nastavaka i doze plina za ove popularne upaljače, ali redakcija Šatro nijie uspjela da rekonstruiše događaje iz Berlina, prije svega jer smo u redakciji svi naturalisti i naše cigare palimo kremenom i suhim lišćem a ne fensi kliper upaljačima.