Mladi Sarajlija K.S. (24) jučer je sasvim slučajno, skrolajući Facebook-om saznao da se na Sarajevo Film Festivalu već 24 godine prikazuju i filmovi. Šokantno otkriće podijelio je sa svojom rajom na vlastitome profilu, pišući kako je sve ove godine mislio da je SFF vrijeme kada se u Sarajevu jednostavno više pije i izlazi i kada grad živi bolje nego u ostatku godine.

“Nisam mogao vjerovati, kad sam vidio da tu ima na stotine filmova. Uvijek sam se zapravo i pitao šta znači to drugo F u skraćenici, al’ nisam se nikad potrudio saznati”, kaže šokirani mladić.

Ove godine planira otići i na nekoliko projekcija. “Nisam imao pojma da sam sve ove godine propuštao tako kvalitetan sadržaj. Sad mi je tek jasan i crveni tepih i oni silni glumci i glumice. Definitivno idem gledati filmove, a za kafanu kasnije ćemo vidjeti”, dodao je.

Direktor festivala otkriva kako su godinama imali problema s dolaskom mlađe populacije na festival i kako im ovo govori mnogo toga.

Eto sada znamo razlog. Druge aktivnosti, poput partija, izlazaka, svirki, koncerata, skreću pozornost s filma. Tako je kako je, pokušat ćemo sada mlade privući da više dolaze na projekcije, bitno je da znamo šta je uzrok njihovog odsustva”, ističe direktor.

Iz posta na Facebook profilu ovog mladića jasno je i da mnogi drugi mladi nisu upoznati s time šta se zapravo dešava za vrijeme SFF-a. Screenshot otkriva da je ovo otkriće šokiralo i druge.