Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, danas je dao zanimljivu tezu oko agresije na BiH, i same opsade Sarajeva. S obzirom na to da tokom rata i opsade nije boravio u gradu, pronašao je krivca iz svoje vizure zbog čega Sarajevo više nije isto kao prije.

“Kažu da čovjek može biti jedino objektivan ukoliko se izdvoji i sa strane posmatra ne određene događaje ili postupke. Zato smatram da ja imam najobjektivniju analizu rata i opsade Sarajeva. Naš grad je daleko od onoga šta je bio osamdesetih godina, i za to je definitivno kriv rat, ali ne jedan narod. Ja sam siguran, a vi ukoliko napravite detaljniju analizu, da su tokom opsade Sarajeva na okolnim brdima bili turbofolk pjevači, a ne Vojska Republike Srpske”, naglasio je premijer Forto.

Navodi da za ovakve teze ima itekako jake i vidljive dokaze, pod opravdanjem da se niti jedan rat ne vodi bez ishoda i nekog većeg cilja.

“U gradu su ostali rokeri koji su u patikama i Rolling Stones majicama branili grad, dok su se na brda popeli folkeri i tukli iz svih topova. Sarajevo jeste opstalo, ali njegov duh je razoren i uništen, i zbog toga možemo konstatovati da je grad pao. Sada ga kontroliše agresor, odnosno folkeri koji su ga granatirali četiri godine. Uspjeli su u svojoj namjeri, jer danas rijetko gdje možete čuti rock muziku po kafićima, ali zato turbofolk udara iz svih zvučnika. Došlo je konačno vrijeme da jednom za sva vremena stavimo tačku na agresiju i opsadu grada, i da se oslobodimo agresora”, poručio je Forto.

Edin Forto je također pozvao sve patriotske bendovske snage da se pridruže otporu, i da svojim teškim rifovima otjeraju agresorsku neman jeftinih nota iz svog grada jednom za sva vremena.