Aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo, Edin Forto, napravio je istraživanje o potrebama mladih od 15 do 25 godina u našem kantonu, i shodno tome odlučio da poduzme određene mjere za pružanja boljeg sadržaja ovoj populaciji.

“Mladi u Sarajevu dobivaju najmanje pažnje od strane politike a objektivno je zaslužuju najviše. Ko je budućnost ove zemlje ako nisu oni i zaista je potrebno da aktivnije radimo na kreiranju bolje okoline za njih. Zbog toga sam odlučio da pokrenem nekoliko projekata dok sam još na vlasti, kako bih im omogućio što bolje uslove. Nadam se da ću ostati premijer i u naredne četiri godine, ali ko god da bude ostavit ću mu odličan temelj za dalji rad. Mladima pored obrazovanja, podsticaja za posao i pokretanje biznisa, kupovine nekretnina, treba omogućiti i zabavni sadržaj kako bi imali gdje provoditi slobodno vrijeme”, istakao je Edin Forto.

Iz budžeta kantona je izdvojeno oko 5 miliona KM sredstava za izgradnju tri najmodernije diskoteke na području kantona, kako bi mladi imali adekvatna mjesta za izlazak.

“Napravit ćemo tri diskoteke na nekoliko lokacija u kantonu, i to jednu u centru grada i dvije u perifernim opštinama kako bi pokrili kompletan teren. Jedna će biti na Skenderiji, druga na Ilidži i treća u Hadžićima, kako bi svi imali mogućnost izlaska. Naravno ja jesam roker ali sam svjestan činjenice šta omladina sluša, tako da će ove dvije diskoteke na periferiji biti okrenute više ka novom zvuku Jale, Bube i ekipe, dok će ova na Skenderiji biti ipak malo sofisticiranija zbog same lokacije i populacije koja tu bude izlazila”, dodao je Forto.

Izgradnja diskoteka će početi sredinom januara, a prema preliminarnim planovima trebale bi biti otvorena do proljeća naredne godine, sa najsavremenijom zvučnom opremom i binom za izvođače koji budu nastupali.