Danas je u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo svečano oformljena nova jedinica za podršku svakodnevnom radu policije. Ova jedinica neće naplaćivati kazne niti uhapsiti ljude zbog prekršaja nego će se sa njima “dogovoriti”. Ovo je svakako prva policijska jedinica ovakvog tipa u svijetu i zbog toga je privukla veliku pažnju medija već prvog dana.

“Danas smo se sastali ovdje da vam predstavimo posebnu jedinicu za podršku policije Kantona Sarajevo. Ova jedinica je oformljena sa ciljem da se koji dinar od tih njihovih “dogovora” donese i u stanicu. Jedinica počinje sa radom već sutra, a po interesu medija vidim da smo napravili dobar posao. Zahvaljujem se svima koji su došli i podržali ovaj projekt koji je jedinstven u cijelom svijetu”, rekao je Murga Komanda, komandant jedinice za podršku sa kojim će se građani “dogovoriti”.

Gospodin Komanda govorio je i o ideji oko jedne ovakve jedinice kao i to kako će ona funkcionisati.

“Do sada je bilo praksa da građani malo pločaste policija i na taj način se “dogovore” da on zažmiri na jedno ili oba oka. Taj novac koji dobije uvijek ide samo u džep policajca i MUP nema ništa od toga. Međutim. sada će biti potpuno drugačije. Ako obična patrola primijeti da se neko voljan “dogovoriti” pozvat će jedinici za podršku i ona tu preuzima stvari. Naravno “dogovor” će biti malo skuplji nego do sada, ali takva je situacija. Novac koji jedinica za podršku dobije ide direktno u budžet MUP-a, a od nove godine planiramo uvesti i kartično plaćanje “dogovora” sa specijalnom jedinicom za podršku”, dodao je gospodin Komanda.