U cilju podrške i dobre atmosfere pred meč trećeg kola Evropske lige na Bilinom polju uprava Fudbalskog kluba Željezničar odlučila je navijačima Sarajeva ustupiti jedan od simbola Grbavice – plavu lokomotivu, kako bi sve Horde zla mogle stići u Zenicu i bodriti Bordo tim.

Ovako vrijedan i human gest rijetko je zabilježen u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine. Za sve zainteresovane navijače okupljanje je najavljeno u 10 sati prije podne, kako bi lokomotiva mogla na vrijeme stići u Zenicu. Također, u ovu akciju uključili su se i Manijaci, koji su navijačima Sarajeva dozvolili unošenje navijačkih rekvizita u bordo boji. Međutim, kažu, u vozu će morati slušati i čuvenu “Ide vlak, ide vlak, a u njemu Manijak…”

„Trebamo neke animozitete ostaviti po strani. Mi nećemo dozvoliti da svoje komplekse liječimo preko nekih prozivki i uvreda prema Hordašima, jer oni igraju u Zenici, a mi ne igramo ni u Sarajevu, ni u Zenici. S tim u vezi, mi smo im odlučili ustupiti našu parnu lokomotivu za put do Zenice i nazad. Mislimo da se dva reda sjevera mogu u nju potrpati“, piše u pismu podrške koje potpisuju Manijaci.

Navodno je, prema našim saznanjima, samo manja grupa navijača Sarajeva odlučila bojkotovati ovakav poziv. Kažu, do Zenice će prije preko Vranduka, nego preko Grbavice. Horde zla se uglavnom ograđuju od ovakvih istupa i zahvaljuju bratskom timu.

„Neki ovo vide kao provokaciju, ali mi nećemo nasjesti na politizaciju ovog humanog čina. Na ovakvoj skupoći, kada cijene goriva, akciza i ostalih putarina lude, ponuditi voz potpuno besplatno, stvarno smo bez riječi. Već gledamo kako da se odužimo Manijacima. Razmišljamo da ih pozovemo u Zenicu, da bar vide kako jedna evropska utakmica izgleda. To bi im možda značilo“, zahvalno uzvraćaju Horde zla.