Poznati poduzetnik i političar iz bosanske krajine Fikret Abdić Babo, koji je dugo godina vodio bh. giganta u proizvodnji prehrambenih proizvoda Agrokomerc odlučio je svoje biznis vještine usmjeriti i upotrijebit van BiH. Ovog poslovnog gurua, koji je uspio konkurirati velikom Jaffa topsu svojim Tops keksom dotuklo je to što je nakon svih poslovnih uspjeha njegov san o neovisnoj pokrajini ostao neostvaren i odlučio je da je u takvom okruženju koje ga konstantno podsjeća na neuspjeh nemoguće opstati.

Novi biznis bit će lanac pilana u Kvebeku (Kanada), koji je druga kanadska najnaseljenija provincija. Bogata je drvetom, s kojim je u Kanadi isplativo raditi jer je jedna od najtraženijih sirovina, a mjesto je gdje se potencijalno mogu razviti ideje o neovisnosti. Zbog velikog broja Kanadskih Francuza koji tu žive, Babo je vidio priliku da razvije ideju jedinstvenog Francuskog identiteta kojemu treba neovisna pokrajina, a možda u budućnosti i status države.

‘’Ako posao sa pilanom profunkcioniše, imam dovoljno novca da svoje političke i ideološke stavove i agende izguram do kraja. Tamo poznajem neke ljude koji će mi pomoći. Obećavam vam da će Kvebek biti neovisna pokrajina.’’ kaže Babo za naš portal.

Ko je tvoj Babo? – Fikretov moto iz rata, preveden je i ispisan na krov Kvebeških pilana – Who’s your dady?, što pokazuje da se njegov dolazak već iškečuje i da njegove ideje možda i nisu toliko sulude.

‘’Na kraju ćeš prije u Kanadi napraviti Krajinu, već u Bosni.’’ završio je Babo.