Porezna uprava FBIH odlučila je od februara 2017. uvesti dodatni porez svim fizičkim licima koja uređuju Facebook stranice koje prelaze cifru od 20.000 organskih lajkova. “Odlučili smo se na ovaj potez jer smo shvatili da su ovo stranice koje mogu generirati veliki profit koji onda može direktno da se vraća građanima” – objašnjavaju iz uprave. U nacrtu zakona koji treba biti usvojen po ubrzanom postupku već na sljedećoj sjednici Parlamenta, stoji da će sva fizička lica koja su vlasnici stranica na Facebooku a dokaže se da imaju toliki i toliki broj lajkova, morati po svakom novom lajku da državi plaćaju 0.20 konvertibilnih feninga. “To su građani ove države i sasvim je pravedno da, ako se već koriste njihovi lajkovi, bude i neki profit državi od toga”.

Ovim se zakonom također nastoji obeshrabriti stvaranje klime u kojoj se političare države ismijava i smatra neozbiljnim. “Stranice poput RRD, Raja s biroa, Nadrealistički, su sve stranice koje ozbiljno ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje. One su doprinijele tome da se čak stvori i feministički val istih stranica, koji naše žene ohrabruje da izađu iz domova i da pričaju protiv stvari kojima se nikad prije nisu mogle protiviti. Ma to je jedan blud i razvrat ove nove generacije i mislim da je ovo dobra inicijativa kojom se ovakvo devijantno ponašanje može iskorijeniti, ili obeshrabriti, a da i država i njeni građani imaju nešto od toga”- naglasio je Elvedin Konaković, premijer Federacije.

Zasad se nijedna stranka nije izjasnila kao protivnik ovog zakona. Stranke koje se izjašnjavaju kao lijeve, lijevo-liberalne, liberalno-lijeve, liberalne, demokratske, socijalno-demokratske, demokratsko-socijalne, socijal-liberalne te liberal-socijalne, također su podržale ovaj zakon koji je predložila SDA, objašnjavajući kako, iako bi oni radije vidjeli raspodjelu tih sredstava na neki drugi način, jednostavno nekada moraju naći alternativna rješenja koja će ipak donijeti MMF sredstva i jačati Federaciju.