Ogroman broj građana Bosne i Hercegovine ne želi da se vakciniše, iako je veliki broj vakcina stigao u našu zemlju. Dodatni problem predstavlja i činjenica da velikom broju vakcina ističe rok trajanja.

“Akumulirali smo na stotine hiljada vakcina koje niko ne želi da primi. Obzirom da je jazuk, kako bi to naš narod rekao da se bacaju, odlučili smo se na jedan potez za koji prije svega smatramo da je racionalan, ali i da je komšijski. Osjetili smo potrebu da se na određeni način odužimo našim istočnim komšijama, koji su građanima Bosne i Hercegovine pritekli u pomoć kada nam je to najpotrebnije bilo i mi smo im zahvalni zbog toga”, kaže premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Vakcine koje su pred istek roka će biti donirane Republici Srbiji, kao mali znak pažnje za mogućnost koju su pružili građanima BiH da se vakcinišu.

“Činjenica je da Republika Srbija posjeduje zaista ogroman broj vakcina, i da imaju također problem što veliki broj njihovih građana ne želi da se vakciniše, ali bitan je nijet. Mi smo nanijetili njima da ovo pošaljemo i da se odužimo, a šta će oni raditi sa njima nije naša stvar. Da li će ih donirati dalje, iskoristiti ili u konačnici uništiti, to je na njima. Bitno je sačuvati obraz i dostojanstvo u ovom teškom i mukotrpnom vremenu”, dodao je Novalić.

Obzirom da i uništavanje vakcina samo po sebi košta, bolje je da te vakcine doniramo pa da ih neko drugi uništi, nego da trošimo još novac i na to.