Zvuk tramvaja je probudio stanovnike Novog Sarajeva ponovo nakon godinu dana tišine, čime je zvanično i završena izgradnja pruge do Ilidže. Iako su građani pozdravili ovaj projekat i imali strpljenja prilikom izgradnje, opozicija u Kantonu je već danas uputila oštre kritike na račun aktuelnog ministra.

“Kada na prvu pogledate fotografije, tramvajska pruga izgleda zaista lijepo, svjetski i urađena po savremenim standardima i to niko ne osporava. Nama iz opozicije je također drago što je ovaj projekat realizovan, ali želimo da se stvari rade kako treba a ne na pola. Dakle običnom oku ta pruga izgleda vrhunski ali nama koji se razumijemo u te stvari nije, jer smo primijetili jednu katastrofalnu grešku prilikom montiranja pruge”, ističe Faruk Kapidžić-Dia.

Kapidžić je optužio Štetu da je pruga postavljena totalno pogrešno, i da može prouzrokovati velike probleme i predstavljati opasnost prilikom transporta putnika.

“Napravljen je propust u postavljanju šina, pa je tako na dionici prema Ilidži neko napravio kiks i postavio dvije lijeve šine, a od Ilidže ka gradu dvije desne. I sada zamislite vozača kada vozi na dvije lijeve ili dvije desne šine kako će mu biti. Kao prvo, to predstavlja problem u skretanju, jer će tramvaj u jednom pravcu skretati u kontru, ne može da uhvati ako ima dvije iste šine. To može biti jako opasno i može prouzrokovati mnoge udese i zastoje. Zato hitno zahtjevamo da se ova greška ispravi”, dodao je Kapidžić.

Kako bi dokazao svoju teoriju, Kapidžić je uslikao dva para šina i jasno naglasio koja je lijeva a koja desna, te demonstrirao princip kako se šine postavljaju.