Požari koji divljaju u Neumu ovih dana doveli su vatrogasce do krajnjih granica izdržljivosti. Požar prijeti da se spusti skroz do mora i tako ugrozi turističku sezonu. Međutim, premijer FBiH, Fadil Novalić strahuje da požar ne zapali more i tako uništi ovo prirodno dobro u našoj zemlji.

“Mi imamo more samo u Neumu i to želimo iskoristiti maksimalno. Stvarno ne želimo da se ono zapali i onda ko zna šta može biti. Može sva voda da ispari, može da se pregrije ili ko zna šta još tako da molim sve vatrogasce da se svim silama bore da vatra ne dođe do mora. Mislim da je to za opšte dobro svih u BiH. Vidio sam da je situacija već sada alarmantna, ali ipak moramo se boriti i pobijediti. Ja planiram otići da obiđem to požarište čim ono bude stavljeno pod kontrolu jer ne želim da se izlažem prevelikom riziku sada”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Vlada FBiH odlučila je i pomoći u gašenju požara koji bukti u Neumu.

“Mislim da bi bilo najbolje ove turiste koji su već dole da nekako iskoristimo u gašenju požara. Fino ih sve mobilizirati, dati im one pištolje na vodu i poslati ih gore u brda da gase. To je dobro i za nas i za njih jer će se odmah nakon toga moći normalno kupati u moru bez straha da će ih atra zahvatiti. Uz njihovu pomoć mislim da bi vatra mogla biti ugašena do petka navečer”, dodao je Novalić.