Velike padavine pogodile su BiH, a meteorolozi kažu da će se takvo vrijeme i nastaviti u narednim danima. Velika je mogućnost da zbog velikih padavina nastanu poplave u našoj zemlji. Premijer FBiH gospodin Fadil Novalić dao je nekoliko savjeta za građane koji žive u kriznim područjima. Gospodin Novalić između ostalog poručio je da građani uvijek imaju pri ruci šlauf i mišiće ako bi došlo do poplave.

“Dao sam neke savjete a vi ste se odmah uhvatili za šlauf i mišiće. Što se mene tiče mogu imati i onaj čamac na napuhavanje ako će im biti lakše tako. U ovim teškim vremenima moramo misliti i na ljude koji ne znaju da plivaju šta će oni u slučaju poplava. Zato sam im i dao takav savjet, kako se ni u jednom trenutku ne bi osjećali ugroženima”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nakon ove izjave premijera Novalića veoma brzo je došlo do nestašice ovih pomagala u svim supermarketima širom BiH. Građani masovno kupuju mišiće i šlaufove kako bi se zaštitili od mogućih poplava.

“Drago mi je da u građani moje savjeta shvatili ozbiljno. Želio BiH poručiti onima koji nisu uspjeli nabaviti ni šlauf ni mišiće da ne gube nadu jer uskoro nabavljamo nove zalihe, a možda bude i neka donacije. Nama je prioritet da nijedan život ne bude izgubljen. Još bih dao jedan savjet građanima da svu tu opremu prvo testiraju kako bi bili sigurni da je ispravna”, dodao je Fadil Novalić, premijer FBiH.