Bivši premijer FBiH, Fadil Novalić uskoro bi trebao otići na izvršenje zatvorske kazne u trajanju od četiri godine. Gospodin Novalić, pravomoćno je osuđen u slučaju respiratori. Međutim, gospodin Novalić je tražio odgodu izvršenja kazne, a kao razlog naveo je obaveze u SDA.

“Ja poštujem institucije BiH i vrlo rado ću, čista obraza otići u zatvor. Iako nisam kriv ni najmanje i samo sam pomogao narodu kaznu ću odraditi. Međutim, sada sam spriječen da idem u zatvor jer imam dosta obaveza u SDA. Čak mi je i sam predsjednik rekao “Fadile trebaš nam” i ja sam zbog toga odlučio od Suda BiH tražiti odgodu mog odlaska u zatvor. SDA me treba i ni bi bilo fer od mene da ih sada napustim. Nadam se da će Sud BiH prihvatiti ovaj moj zahtjev i izaći mi u susret kako bi ja pomogao svojoj stranci”, rekao je Fadil Novalić, bivši premijer FBiH.

Gospodin Novalić se nada da će Sud BiH imati sluha za njegove probleme i da će prihvatiti zahtjev za odgodom izvršenja kazne.

“Imam stvarno dosta obaveza u stranci jer ipak je izborna godina i mislim da se moramo dobro potruditi kako bi se vratili na vlast. Zbog toga SDA-u treba jedan jak igrač kakav sam ja. Sada kada bi otišao u zatvor ne bi mogao doprinijeti borbi protiv zlih ljudi koji žele uništiti BiH. Nadam se da će mi Sud BiH odgoditi ovo izvršenje kazne bar za nekoliko godina. Treba mi samo malo vremena da vratimo SDA na staze stare slave, a onda mogu od mene raditi šta god žele”, dodao je Novalić.