Novo ljeto je stiglo u našu zemlju, a sa njim i sezona požara koje već tradicionalno pogađa BiH. Vlada FBiH odlučila je dočekati ovu sezonu spremna i već sada je ozbiljno shvatila situaciju. Premijer FBiH, Fadil Novalić pripremio je saopštenje za medija zbog početka požarne sezone u kojem navodi da će ona biti teška jer naša zemlja još uvijek nema dovoljno kapaciteta za borbu protiv ove pošasti.

“Ljeto je i svi znamo šta nas čeka. Čekaju nas požari širom zemlje sa kojima se mi nećemo moći boriti jer nemamo dovoljno kapaciteta. Nemamo kanadera nego ovi vatrogasci pješke moraju doći na mjesto požara koje je uglavnom nepristupačno. Ipak ja sam odlučio malo ranije da se pripremim kako nas požarna sezone ne bi iznenadila kao i svaki put do sada”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić ozbiljno je shvatio zadatak i pripremio nekoliko modula saopštenja za medije koja će po potrebi predočiti javnosti.

“Pripreme su bile teške i naporne. Pripremio sam saopštenja za medija u svakoj situaciju koja bi nas mogla zadesiti. Imam saopštenje za male požare, saopštenje za velike požare. Pored toga sam pripremio i tužna saopštenja ako bude povrijeđenih ili ne do Bog poginulih. Mislim da smo spremni za ovo i da ove sezone neće biti problema. Moći ću pred medije izaći u svako doba dana i noći”, dodao je Novalić.

Prvo sapoštenje za medija kada je u pitanju požarna sezona već je poslano svim medijima, a u kojoj gospodin Novalić daje riječi podrške svim vatrogascima.