Svakim novim danom sve je neizvjesnije situacija oko poskupljenje sirovina za ogrjev. Drva i pelet dosegli su svoju maksimalnu cijenu, a cijene plina svakim danom varira. Zbog svega toga Vlada FBiH bila je primorana da se oglas i ponudi građanima najbolje rješenje. Fadil Novalić, premijer FBiH predložio je građanima da ako nemaju za drva ove zime lože knjige.

“Razumijem građane da nemaju nova jer smo mi to napravili od ovog entiteta. Stalna poskupljenja su nas natjerala da se ozbiljno zapitamo šta ćemo ove zime kada je grijanje u pitanju. Tim stručnjaka na čelu sa mnom došao je do najboljeg rješenja za sve. Mislim da bi bilo najbolje ložiti knjige, ako već nemate za drva. Sigurni smo da svako od vas ima nekoliko starih knjiga koje samo skupljaju prašinu i ne koriste nikome. Fino njih naložite i tako uštedite”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić imao je posebne riječi za ljude koji imaju velike kolekcije knjiga koje su skupljali cijeloga života.

“Znam dosta ljudi koji imaju po nekoliko hiljada knjiga na policama u svojoj dnevnoj sobi. Sada je pravo vrijeme da se te knjige iskoriste i da napokon nečemu posluže. Ja recimo u svom domu nemam nijednu jedinu knjigu i ponosan sam na to. Imao sam par dok sam išao u srednju, ali čim sam je završio odmah sam ih sve bacio jer mi više nisu trebale. Svi oni koji imaju velik kolekcije knjiga neće ni osjetiti ovu zima dok će oni s nešto manjim kolekcijama ili ez knjiga morati malo da se strpe i ove zime pokriju s dvije deke”, dodao je Novalić.