Naša zemlja našla se ispred još jednog velikog problema. Požari koji već nekoliko dana haraju područjem Neuma i Konjica još uvijek nisu stavljeni pod kontrolu. Vlada FBiH odlučila je pomoći hrabrim vatrogascima i poslati im 50 respiratora koji bi po procjenama stručnjaka požare stavili pod kontrolu za nekoliko sati.

“Svi se lože na kanadere, na helikoptere koji gase požare iz zraka, a mi ovdje imamo jednu novu i puno bolju tehnologiju. Doktori na KCUS-u su primijetili određene anomalije kada su “malina” respiratori u pitanju. O čemu se radi? Respiratori se mogu podesiti tako da u kratkom roku ispucaju ogromnu količinu kisika koji baca i do 50 metara u daljinu. To bi svakako bilo pogubno za pacijenta, ali mislimo da se može iskoristi u druge svrha kao na primjer u gašenju požara koji divljaju po našoj zemlji”, rekao je Albert Kisik, stručnjak za modifikaciju “malina” respiratora.

Nakon ovog saznanja premijer FBiH, Fadil Novalić odmah je naredio slanje 50 respiratora na požarišta u Neumu i Konjicu.

“Svaka čast stručnjacima koji su ovo otkrili. Znamo da imam respiratore koji se mogu modifikovati i poslužiti za razne namjene, ali ovo je stvarno vrhunac. Odmah šaljemo 50 respiratora i nadamo se da će veoma brzo staviti požare pod kontrolu, a onda ih i skroz ugasiti. Ako respiratori uspiju ugasiti požare zahtijevam da me se odmah oslobodi svih optužbi i odobri nabavka još bar 200 istih respiratora koje ćemo kako Vlada FBiH donirati vatrogasnim stanicama u BiH”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.