Loši uslovi rada i neredovne plate dovele su tuzlanske doktore na rub egzistencije. Zbog svega toga doktori iz Tuzle su najavili proteste ako se situacije ne poporavi u skorijem vremenu. Fadil Novalić, premijer FBiH poručio je svim građanima da svoje preglede obave što prije kako bi izbjegli neugodne situacije zbog protesta.

“Moram reći da sam iznenađen protestima ljekara u Tuzli i da stvarno nismo znali da je situacije ovakva. Naravno da im nećemo povećati plate niti popraviti uslove u kojima rade. To stvarno sada ne možemo jer nemamo sredstava, ali ono što možemo je pomoći građanima. Građanima poručujem da što prije obave sve preglede koje imaju kako ne bi morali još duže čekati zbog protesta. Znam da su liste čekanja standardno duge, ali uvijek se može negdje podmazati da se cijela situacije ubrza”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Građani Tuzle i okolnih mjesta odlučili su poslušati premijera Novalića i njegove savjete.

“Ja sam se naručio kod doktora prije nekoliko mjeseci i sada čekam da me zovnu. Mislim da neću uspjeti upasti prije ovih protesta, ali kako se kaže nada zadnje umire. Mislim da ću morati malo podmazati kako bi moja uputnica došla na vrh. Nije mi ni to mrsko ako gospodin Novalić tako kaže. Stvarno mi nije u cilju da čekam još nekoliko mjeseci ako to nije neophodno. Potplatit ću nekoliko doktora, portira i riješiti situaciju na vrijeme”, rekao je Admir Hipofiza, penzioner iz Tuzle.