Stabilizacija cijena na globalnom tržištu nije uticala na pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji. Mnogi građani smatraju da je samo pitanje dana kad će pojeftinjenja doći i u našu zemlju. Međutim, Fadil Novalić, premijer FBiH ne misli tako. Stručnjaci iz Vlada smatraju da bi pojeftinjenje loše utjecalo na građane.

“Istina da je situacija u svijetu malo bolja nego prije i da ima tu prostora za pojeftinjenja. Cijene jesu previsoke, ali vas uvjeravam da bi pojeftinjenje loše utjecalo na građane naše zemlja jer bi se počeli bahatiti i trošiti na sve strane. Mislim da bi to bilo pogubno za cjelokupnu ekonomiju, a ni građani se en bi osjećali dobro. Bolje da je sve ostane skupo kako bi građani nastavili živjeti u grču i stalno razmišljati hoće li na kraj mjeseca imati šta jesti”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH i ekonomski guru.

Nakon ove izjave može se zaključiti da se građani ne mogu nadati skorom pojeftinjenju životnih namirnica.

“Iako je pritisak javnosti preveliki mi ćemo se ipak uspjeti izboriti sa njim. Ostat ćemo na strani građana i nećemo dozvoliti da išta pojeftini ni jednu marku. Vjerujte da je to samo za vaše dobro. Pored toga poslat ćemo i inspekcije na teren koja će to pratiti. Cijene i nisu toliko visoke koliko se to predstavlja u javnosti. Evo ja na primjer živim sasvim normalno i lagodno tako da nemam potreba tržiti nikakvo pojeftinjenje, a vjerujem da i većina građana dijeli moje mišljenje”, dodao je Novalić.