Iako rudnici u našoj zemlji rade punom parom isplata plata rudarima svaki mjesec je neizvjesna. Rudari iz mjeseca u mjesec strahuju za svoju egzistenciju. Zbog svega toga rudari su organizirali proteste i prekinuli proizvodnju. Fadil Novalić, premijer FBiH obećao je nove krampe rudarima kako bi im poboljšao uslove rada i malo smirio cijelu ovu situaciju.

“Ja razumijem te ljude jer oni rade i dan i noć kako bi prehranili porodicu. Ne mogu reći da znam kako im je jer nemam dana radnog staža na nekoj poziciji koja nije direktorska, ali mogu pretpostaviti. Znam da svaki mjesec imaju problema sa platama, ali mi ne znamo kako da ga riješimo. Plate nema šanse da povećanje, ali ono što mogu obećati je da ćemo kupiti potpuno nove krampe i podijeliti ih rudarima kako bi im malo olakšali svakodnevni rad”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nakon serije napada zbog ove izjave gospodin Novalić je objasnio da Vlada FBiH neće kupovati obične krampe nego super moderne krampe sa nizom dodatnih funkcija.

“To neće biti obična krampa koja služi samo za kopanje. Krampe će biti najmodernije i naručene iz Kine sa ergonomskim drškama koje imaju funkciju masaže ruku. Također bluetooth koji se može povezati na mobitel tako da rudari mogu slušati muziku dok rade i tako se malo opustiti. Pored svega toga krampe će biti u raznim bojama i sa RGB rasvjetom na sebi tako da će rudari imati priliku birati svoju najdražu boju”, dodao je Novalić.

Nove krampe bi trebale biti kupljenje početkom sljedećeg mjeseca, a cijena je simboličnih sto miliona eura za pet hiljada krampi.