Premijer FBiH Fadil Novalić morao se hitno vratiti sa turneje po inostranstvu na kojoj je otišao sa svojom strankom. Razlog hitnog povratka u BiH je protest rudara koji su izašli na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo. Gospodin Novalić rekao je kao je ljut na rudare jer su prekinuli njegovu turneju i tako potencijalno oštetili SDA na izborima sljedeće godine.

“Ja stvarno ne znam više šta je sa ovim ljudima. Bio sam najnormalnije u inostranstvu sa svojom strankom i oni baš tad organizuju proteste. Kao da to namjerno rade. Šta ja da radim sad, morao sam da se vratim da vidim kako im možemo zamazati oči malo da se vrate na posao. Samo da kažem da im ovo neću zaboraviti, što su me ovako izdali i primorali da se protiv svoje volje vratim u BiH”, rekao je Fadil Novalić.

Nakon ove tužne izjave gospodin Novalića neki od rudara su odlučili da se povuku sa protesta. Gospodin Novalić još jednom je iskoristio priliku da ukaže rudarima kako mu je fino bilo.

Odsjeli smo u najboljem hotelu naravno sve smo platili iz budžeta. Onda sauna, bazen, hrana sve džaba samo jedi, pij, uživaj koliko ti duša hoće. Kad odemo na ove skupove naši ljudi nas dočekaju kao Bogove. Ja sam sve to morao ostaviti zbog ovih rudara koji su nezadovoljni, kao da je to moj problem. Stvarno sam ljut i razmišljam koja kazna je primjerena za rudara zbog cijele situacije”, ljutito je dodao Gospodin Novalić.