Ljekari u Konjicu dana su ponovo stupili u štrajk. Razlog novog štrajka su neisplaćene plate koje su već postale dugoročni problem. Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić reagovao je odmah i ljekarima u Konjicu uputio iskrena obećanja da će biti bolje. Nakon reakcije gospodina Novalić cijela situacija u Konjicu se smirila, a ljekari su najavili prekid štrajka.

“Ja više stvarno ne znam šta ćemo sa svim doktorima u Konjicu. Oni svako malo nešto štrajkaju. Nema smisla prema pacijentima, a ni prema nama ostalim. Čim jedan mjesec ne dobiju svoju platu odmah neki štrajk. Šta misle kako je ovim ljudima što nisu dobili plate po 20 i više godine pa opet šute i rade. Ova gospoda doktori odmah dignu nos u nebo. Mislim da se trebaju malo smiriti i staviti se u našu poziciju. Ipak pored svega ja im ovom prilikom šalje iskrena obećanja da će biti bolje samo da se malo stipe”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Doktori koji su ovu izjavu gospodina Novalića dočekali u štrajku odlučili su se već od sutra vratiti na posao.

“Mi jesmo malo umislili sebi da smo neki faktor u državi i da možemo štrajkom izboriti svoja prava. Mislim da smo pogriješili i da nas je gospodin Novalić vratio na mjesto gdje i trebamo biti. Nema veze što nema plate ovaj mjesec snaći ćemo se nekako, bitno je da nam je gospodin Novalić rekao da će biti bolje i da to iskreno misli. Mi se sutra vraćamo na posao i obećavamo da više nećemo praviti štrajkove koji nemaju veze sa mozgom”, rekao je Edhem Jetra, doktor iz Konjica.