Vlada Fadila Novalića uvodi porez na sve živo u ovoj zemlji, te daje sebi za pravo da okarakteriše stvari onako kako želi, a ne kakve jesu. Nedavna izjava da su freelanceri za njega neki slobodni sateliti, te da ne zaslužuju tretman kakav imaju, pokazala se danas i u praksi.

“Mi smo odlučili da svim freelancerima i slobodnim satelitima od danas fakturišemo porez na njihov rad. Bilo da se radi o manjim ili većim poslovima, dužni su platiti porez državi. Od ove sedmice smo krenuli fakturisati poreze svim freelancerima i slobodnim satelitima, i nećemo ih pitati šta rade i čime se bave. Prvo sine porez na sunce pa se ti onda pravdaj zbog čega i kako radiš, a ne ovako. Javašluk da radi ko šta hoće preko leđa ove države, bez da išta plati”, rekao je Novalić.

Tako je u patriotskom zanosu naplaćivanja poreza, faktura izdata i na račun tri satelita svemirskog programa NASA, koji su preletili iznad Zemlje.

“Oni su preko našeg svemirskog prostora prešli bez ikakve najave, niti dozvole. Dakle, ukoliko stvari posmatramo sa pravne strane, prešli su kao sateliti kroz kosmos koji je iznad Federacije BiH, i tako obavili svoj posao bez da plate porez. To nije prihvatljivo i nas ne zanima šta su oni radili gore, niti odakle su. Oni su sateliti i njihovo je da plate porez na svoj freelance rad, nas ništa ostalo ne zanima”; dodao je Novalić.

Novalić je izdao lično fakturu na NASA-ino ime, koju je dostavio brzom poštom. Cijena poreza iznosi 40% od vrijednosti letjelice po svakom kilometru koji su prešli iznad teritorije Federacije BiH.