Mark Zuckerberg, osnivač i većinski vlasnik Facebooka, najavio je novu promjenu u 2017. godini.

Naime kompanija je primijetila ogroman porast starijih korisnika ove društvene mreže. Osim porasta korisnika, promijenilo se i to da upravo ovi korisnici prave najveći broj komentara svojim mlađim rođacima te se odlučila da omogući blokiranje komentara starije rodbine.

Opcija će vama dozvoljavati da sporni komentar “označite kao komentar rodbine” (mark as family comment), te će u tom slučaju ona/j ko je ostavio/la komentar vidjeti da je on tamo, ali ostali prijatelji neće. Vi ćete također biti u mogućnosti da vidite komentar i ponašate se spram istog, ukoliko treba nekog pozdraviti, poselamiti, prenijeti da neko liči na nekog i javiti jeste li svi dobro i zdravo.

“Moja tetka je stalno nešto komentarisala i nisam više mogao to da izdržim. A ako je obrišem, zvaće ženu da pita što me to više nema na Facebooku, jesam li prodao, je li radnici štrajkuju, je li sve uredu. Mi imamo malu bebu i ne možemo provoditi toliko vremena na telefonu da objašnjavamo. Tako da ova opcija ide svima na ruku”, rekao je Zuckerberg.

Spekuliše se da će u 2018. Facebook napraviti i neke nove opcije generičkog komentara za najbolje prijateljice kada jedna od njih objavi novu sliku, istu svaki dan, selfie u ogledalu u hodniku ili na poslu.

Također Facebookov development tim priprema i čestitke za rođendan na 164 svjetska jezika, među kojim se nalazi i bosanski, hrvatski i srpski “Sretan rođus… sve najj”. Rasprava se vodi još samo oko toga da li uz to treba da bude srce ili ne.