Više od 200 hiljada mina i drugih smrtonosnih sredstava zaostalo je poslije rata u BiH i mnoge i do danas nisu otkrivene. Minama najbogatija zemlja Evrope, sa više od 10 hiljada sumnjivih lokacija i 1340 kilometara kvadratnih zemlje u kojoj se nalaze mine, BiH u 2017. drži rekord po broju mina i broju godina čuvanja ratnog naslijeđa.

Facebook akcija koja je nastala nedavno i koja okuplja desetine hiljada članova, poziva građane BiH na potragu za minama i očuvanje historijske baštine moderne BiH.

‘’Mi želimo da pokažemo kako blago koje ova zemlja ima treba čuvati. Poput jezika, geografije, spomenika, mine su nešto što je nama ostavljeno u amanet i nešto što svjedoči nekim starim vremenima. Najbogatija smo zemlja Evrope po broju mina i to treba eksploatisati i cijeniti, a ne uklanjati i uništavati minska polja.’’ kažu organizatori akcije.

Organizatori također ističu kako je jako bitno ne stajati na mine, kako ih ne bi oštetili, te da će svi oni koji budu stajali na mine, slučajno ili namjerno, biti kažnjeni strogim novčanim kaznama.

‘’Bahati građani znaju i sada stajati na mine i uništavati vrijedne historijske predmete. Onda još izgube nogu ili obje, ili se do kraja života osakate, pa traže naknade. Sramota. Upozoravamo sve da se ovakvo ponašanje neće tolerirati.’’ dodali su organizatori.