Strpljenje Europske unije za zemlje zapadnog Balkana po pitanju članstva je iscurilo. Decenijama zemlje poput BiH, Srbije i ostalih zemalja regije razvlače pamet čelnicima EU, koji su ponudili posljednju šansu za pristupanje.

“Dobio sam direktnu naredbu sa vrha da obavijestim čelnike u BiH o novom planu EU. Svaki predstavnik će uraditi isto i pozvati posljednji put na pridruživanje. Istrošili smo toliko vremena, novca, ljudskih resursa i snage objašnjavajući ljudima na ovim prostorima zbog čega je važno da pristupe, i više nemamo želje da se raspravljamo sa njima. Ovo je posljednja prilika da se pokušaju opredijeliti za put ka EU, ili da vječno ostanu u mraku u kojem su sad”, kategorički je izjavio Johann Sattler, Šef delegacije EU u BiH.

Zemlje koje nisu članice će imati priliku da učestvuju u popularnom Squid game-u, kako bi dobile priliku da ostvare članstvo.

“Obzirom da su svi gledali ovu seriju, jasno vam je da će nakon ovog takmičenja samo jedna zemlja imati priliku da pristupi uniji. Ali eto mi dajemo priliku da na ovaj, surov ali lakši način dobiju šansu, bolje i to nego da svi vječno borave u mraku. Svaka zemlja će izabrati po 100 igrača, a igrač koji ostane zadnji će odvesti svoju zemlju u EU. Ukoliko se potrefi da u finalu imamo dvojicu igrača iz iste zemlje, ta zemlja automatski dobija status članice prije kraja igre”, dodao je Sattler.

Zemlje će se takmičiti u šest igara a to je odbijanje štele, kako prijaviti radnika na puni iznos, nestranačko zapošljavanje, digitalizacija javne uprave, plaćanje poreza te kako ne mrziti drugog ili drugačijeg.