Uprava najslavnijeg etno sela u RS-u podnijela je zahtjev Narodnoj skupštini RS-a za promjenu statusa. Odobravanjem ove inicijative Stanišići bi postali prvi etno grad u Bosni, Hercegovini, ali i svijetu.

Inicijativa dolazi kao odgovor na predloženu promjenu statusa Goražda, Cazina i Livna u federaciji, naveo je Boris Stanišić, čovjek iza etno sela koje nosi njegovo prezime, na obraćanju javnosti.

Obrazloženje za ovaj potez dat je višestrukom složenušću infrastrukture etno sela. Svjetovni dio je sa mljekarnikom, istorijskim mlinom i vjernim replikama planisnkih kuća savršen primjer dobro uređenog životnog prostora građana. Kameni dio budućeg etno grada će ponuditi centar za duhovni i religijski život čaršije.

“Ova inicijativa je korak naprijed u razvoju turizma i urbanizma RS-a. Mi stalno gradimo i razvijamo se, ali smo uvijek ostali vjerni svojim idealima i idealima Srpske. Nadamo se da će nas Narodna skupština podržati.” rekao je Stanišić.

Niko iz NS RS nije mogao dati komentar jer je inicijativa tek pokrenuta. Probleme bi u aplikaciji mogao predstavljati broj stanovnika (0) i relativno skromna industrijska razvijenost Stanišića.