Turski Predsjednik, Premijer, iliti moderna verzija sultana, Recep Tayip Erdogan ili prevedeno na naš jezik Aleksandar Vučić, donio je odluku da oduzme titulu Mehmedu II Fatihu, tj. Mehmedu II Osvajaču. Njegovu titulu je odlučio dodijeliti ženi svog bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića, profesorici Sebiji Izetbegović.

Naime, nadaleko poznati mirotvorac i vjerovatno budući kandidat Evropske nagrade za ljudska prava koju dodjeljuje Vijeće Evrope, Predsjednik&Premijer Erdogan je napravio odluku iz, kako kaže, filantropskih razloga.

“Mehmed je dobio taj nadimak zbog osvajanja velike teritorije. Naravno, osvajanje teritorija za sobom vuče jednu neželjenu pojavu, a to je ubijanje vojnika, ali i neke dodatne kao što su silovanja, paljenja, mučenja, raseljavanja. Ja ovim potezom želim da pošaljem poruku mira&tolerancije i bratstva&jedinstva. Jer, kako sam saznao Sebija Izetbegović je osvojila neka srca, pa je to puno ljepše od osvajanja teritorije što je radio Mehmed tad nekad”, izjavio je Erdogan.

Na ovu odluku je reagirao i Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i inače neformalni tjelohranitelj profesorice Izetbegović.

“Meni je iznimno drago što je moja žena dobila ovu titulu od velikog vođe, jedne velike svjetske nacije kao što je Turska. Uskoro ćemo organizovati jednu formalnu posjetu ovoj zemlji da se zahvalimo u ime cijele Bosne i Hercegovine… mislim barem Federacije BiH… haj dobro Općine Centar, ali mi ćemo reći da u ime cijele države”, malo isprekidano je rekao The Bodyguard.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo nam je stigao mail za koji su nas zamolili da zaštitimo njihove podatke, gdje se objašnjava kako su osvojena ta srca.U trećoj smjeni se organizira partija pokera između radnika, jer je većinom dosadno navečer i nema posla. Jednom je profesorica Izetbegović ušla u nenajavljenu kontrolu. Kako nisu smjeli da unose čipove, umjesto njih su koristili organe koje imaju na raspolaganju u mrtvačnici. Profesoricu Sebiju je neočekivano dobro išlo ili su ostali, malo uplašeni za radno mjesto foldali i najbolje karte, pa je osvojila neka srca. Naš izvor je osudio ovakvu praksu i nazvao je neetičnom i neprofesionalnom.

Na pitanje o nagradi i njenom preuzimanju, profesorica Izetbegović je rekla: “To do mene ne dolazi. Ja samo radim”.