U današnjem telefonskom razgovoru između predsjednika Turske i novoizabranog predsjednika Srbije, Erdogan je lično čestitao Vučiću na pobjedi i pozvao se na dolazak u Beograd kako bi prepisao bilješke o manipulaciji medijima.

Predsjednik Erdogan želi da modernizuje svoj tehnike manipulacije javnim mnijenjem pa stoga traži audijenciju kod Vučića, javila je SRNA. Izvori bliski Erdoganu navode da je predsjednik, od kako se približio 65. godini života, prestao da toliko uživa u hapšenju i naručivanju premlaćivanja novinara, i da sada traži alternative.

“Ovo što se dešava u medijima u Srbiji je san svakog istinskog autokrate i za to Vučiću treba odati počast. Ne samo to, već ovu vještinu treba i dalje širiti i očuvati kao pravi zanat. Zato ću ja doći u Srbiju, kao jedan od prvih pozvanih državnika, da sa predsjednik-premijerom Vučićem uporedim bilješke i vidim kako mogu unaprijediti stanje u ‘svojoj avliji’.” rekao je Erdogan.

Iz Vučićevog stigla je informacija da se razmišlja o organizaciji diktatorskog seminara, na koji bi pozvani bili i Assad, Jinping i Maduro, a glavni predavač bi bio Putin. Još nije poznato da li će ovaj seminar zaista biti organizovan, da li bi se održao u Beogradu i da li bi bio spojen sa Erdoganovom posjetom.

Predsjednik Turske je dodao i da će, pored ovog edukativnog dijela posjete, “pričati i o ekonomiji, bilateralnoj saradnji, i tako tome.”

Tačan datum Erdoganove posjete u trenutku zaključivanja ovog teksta nije bio poznat.