Željka Cvijanović i Fadil Novalić, premijeri dva bosanska entiteta, najavili su takmičenje između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine u tome “ko će prvi okrečiti šta je Tito napravio”.

“Možda sve naše odluke i ne uživaju apsolutnu podršku naroda, ali vjerujte da imamo sluh za narod. Hiljadu puta smo, i premijerka Cvijanović i ja, čuli onu slavnu ‘Pa mi ne možemo ni okrečiti sve što je Broz izgradio’. Vrijeme je da pokažemo da to možemo!” izjavio je Novalić. Na pitanje našeg reportera zašto baš format takmičenja, premijer je dodao: “Samo takmičenje nije poenta ovoga, ali mislimo da će pomoći u motivaciji radnog naroda. Iskustvo pokazuje da se u BiH najviše postiže huškanjem i zvektanjem kopljima, tako da smo se premijerka Cvijanović i ja u razgovoru odlučili za ovakav pristup problemu.”

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je nekada bila dio SFR Jugoslavije, a socijalistička radnička samouprava izgradila je kroz plansku ekonomiju veliki broj industrijskih postrojenja, kulturnih centara i stambenih objekata. Tranzicijska ekonomija koja hara bosanskim društvom od 1995. nije uspjela da održi ni enterijer ni javno vlasništvo ovih objekata.

“Ovo će sigurno privući veliki broj stranih investitora. Dodatno se ovako narod može zabaviti nekim pluskvamperfektom, dok mi ovde radimo svoj posao kako dosljeduje.” rekla je premijerka Cvijanović našem dopisniku iz Banja Luke Milošu Referendoviću.