Prema statistikama gledanosti i analizama, emisija Slučajevi X je proglašena za najedukativniju emisiju za mlade. Prisutna je na sceni preko 10 godina, a iz svake epizode u epizodu ima sve više gledanosti.

“Kada smo krenuli sa ovim projektom nismo ni slutili da će ovako daleko dogurati i da će se razviti u ovo. Naše emisije su nevjerovatno gledane i brojimo sve veću gledanost sa svakom novom epizodom. Ono što je zanimljivo da najviše mlade generacije prate našu emisiju i da se u neku ruku edukuju i poistovjećuju sa njom. Na osnovu toga možemo zaključiti da su Slučajevi X trenutno najedukativnija emisija za mlade u Bosni i Hercegovini”, govori direktor Hayata Elvir Švrakić.

Mlade osobe edukativni sadržaj u ovakvoj vrsti emisije pronalaze u detaljnom analiziranju procesa hapšenja i na osnovu toga popravljaju nedostatke.

Umjesto da ovu emisiju koriste kao pouku kako ne treba i da vide šta znači zapravo druga strana zakona i da ona ne može donijeti ništa dobro, oni ovu emisiju koriste da analiziraju greške osoba koje su uhapšene, i da na osnovu toga oni sami rade pametnije. Mladost je to koja se ne da kontrolisati, mi smo željeli da shvate drugu pouku, ali šta ćete sada. Bitno je da se edukuju pa kako god”, dodao je Švrakić.

Emisija Slučajevi X mladima također služi kao platforma za popularizaciju u kriminalu gdje mlade nade podzemlja za kratak period mogu dobiti svu potrebnu medijsku pažnju, nakon čega mogu prijeći na TikTok i tamo nastaviti karijeru.