Poznati sarajevski redatelj, Emir Nemanja Kusturica našao se u centru pažnje svjetskih medija, no, ne kao do sada zbog nizanja filmskih uspjeha, već zbog toga što je, prije nekoliko dana u Sarajevu proglašen krivim za nastanak globalnog zagrijavanja od strane bh. intelektualaca.

Kako intelektualci navode u svom saopštenju, Kusturica je dežurni krivac za sve negativne stvari koje se dešavaju, ne samo u Bosni i Hercegovini kao što je to do sada bilo, nego i u svijetu.

Kako predstavnici intelektualaca kažu “Kusturica je kriv za zagrijavanje atmosfere u glavnom gradu BiH, te za isparavanje negativnih plinova iz bosanskog naroda koji odlaze u atmosferu i zagrijavaju je. Efekat staklenika je posljedica Kusturicine posjete Sarajevu od prije nekoliko godina. Ukoliko pod hitno gosn Kusturica ne promijeni svoje ponašanje prema državi koja a je nekad jako voljela, ništa neće moći zaustaviti topljenje leda na polovima i izumiranje medvjeda.”

Emir Nemanja Kusturica se još uvijek nije oglasio povodom ovih navoda.

Abdulah Sidran je poslao otvoreno pismo Oslobođenju u kojem je naveo da ne želi da priča o Emiru Kustirici. Prenosimo dio pisma.

“O toj OSOBI neću ništa da znam. Šaljem ovo pismo samo zato da znate da neću da pričam o njemu. Nemojte me više ništa pitati, pisati, zvati vezano za tog čovjeka. Neću da znam. Ja sam otišao u Goražde, pa Tešanj zato što sam bolestan i star čovjek. Sad sam u Sarajevu, meni najdražem gradu uz Tešanj i Goražde naravno. Kusturica je ostavio taj grad. Ostavio me je k’o govno na prtini. Neću ja sad o njemu da pričam. Eto samo da znate neću da pričam o njemu”, stoji u dijelu pisma.

Pismo u cijelosti nismo mogli prenijeti zbog dužine.