Kompanija SpaceX čiji je vlasnik i osnivač čuveni Elon Musk, prošla je na tenderu za dizajn novog kombija kompanije GRAS koji ide za Širokaču. Iz Upravnog odbora GRAS-a smatraju da će Musk ponuditi najbolje rješenje za kreaciju novog vozila.

“Pregledali smo njegove dosadašnje radove i mislimo da je kompetentan za ovaj posao. Bilo je mnogo dobrih kandidata ali smo izabrali njega. Pritisak javnosti je toliki da smo morali ovaj tender provesti kako treba, a ne da ga dajemo preko štele. Doduše bio je jedan Ramo iz naše stranke koji ima autolimarsku radnju i za kojeg se namještao tender, ali se nismo smjeli igrati. Stanovici Širokače zaslužuju najbolje i mi ćemo im to ponuditi”, kaže Nezir Šina, član Upravnog odbora GRAS-a.

Ni sam Musk nije krio oduševljenje kada je saznao da je prošao na tenderu. Obećao je uložiti sve kapacitete kako bi ispunio ono što su u GRAS-u zamislili.

“Pregledao sam fotografije i satelitske snimke Širokače i moram vam priznati da sam fasciniran. Takav uspon i takvu divljinu nisam vidio do sada. Izgleda kao da je neki krajolik iz Star Wars-a sa neke zabačene planete. Mislim da do sada nisam imao veći izazov. Kreirati svemirski brod je mala maca u odnosu na to kako napraviti kombi koji može prevoziti putnike po takvom terenu. Sastavio sam tim od nekih 75 ljudi koji će raditi dan i noć na razvijanju ovog modela”, dodaje Musk.

Iz kompanije SpaceX su naglasili da će koristiti sve kapacitete svemirske i nanotehnologije, kako bi napravili adekvatno prijevozno sredstvo koje može preživjeti uspon i cestu Širokače.