Nekoliko zemljotrese u zdanja dva dana pogodilo je našu zemlju. Zemljotresi su izazvali paniku i strah među građanima. Kako se naša zemlja trenutno nalazi na historijskoj prekretnici ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković zamolio je zemljotrese da zaobiđu našu zemlju dok ne otvorimo pregovore sa EU.

“Naša zemlja se nalazi na korak od Evrope i realno nikad nismo bili bliže. Sada nas mnogo faktora može poremetiti na tom putu, a mi smo odlučni u tome da ništa ne prepuštamo slučaju. Imali smo nekoliko zemljotresa koji su se desili baš u pogrešno vrijeme i moramo priznati da nas je to malo zabrinulo. Naš cilj je otvaranje pregovora sa EU nadamo se u martu, a do tada moramo biti pažljivi. Ja sam odmah poslao delegaciju da zamoli zemljotres da zaobiđe BiH dok ne otvorimo te famozne pregovore”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Gospodin Konaković poručio je da će se ministarstvo vanjskih poslova jednako postaviti prema svim elementarnim nepogodama koje bi našu zemlju mogle zadesiti prije otvaranje pregovora.

“Kao što sam već rekao mi ništa nećemo prepustiti slučaju. Sada imamo problema sa zemljotresom i odlučni smo u tome da ga brzo i bezbolno riješimo. Tako ćemo se postaviti i u slučaju ostalih elementarnih nepogoda ukoliko ih bude. Još uvijek pregovaramo sa zemljotresom, ali mislim da pregovori idu u dobrom smjeru. Sada bi nam veliki problem bio da nas pogodi neki jači zemljotres pa da energiju sa otvaranje pregovora za ulazak u EU moramo preusmjeriti na saniranje eventualne štete”, dodao je Konaković.