Zbog masovnih poskupljenja, rata u Ukrajini, masonskih projekata i teoretičara zavjere, došlo je i do drastičnog porasta cijene tarife električne energije. Elektroprivreda je danas objavila nova pravila kako se ponašati po pitanju jeftine struje.

“Cijena struje je uslovljena trenutnom situacijom na tržištu i to je nešto što ne možemo da kontrolišemo. Prema novim obračunima cijena jeftine struje će da skoči za 76%, dok će skupa skočiti za čak 165%. Zbog toga ćemo građanima puštati jeftinu struju u novim terminima, činjenica više puta dnevno ali u kraćem periodu, kako bi prilagodili svoje potrebe potrošnjom i cijenom računa. Zato molimo sve građane da dobro pogledaju kada da pale veš mašine i usisivače”, istakla je portparolka, Jasminka Šipka.

Jeftina struja će se od sada puštati svakog dana umjesto vikendom kao što je to ranije bila praksa, i to u četiri interval dnevno.

“Mislimo da su četiri intervala i više nego dovoljna da se sve potrebe završe. Doduše ti intervali će trajati po 15 sekundi, što je zapravo i tajming kada sve treba popaliti. Znamo svi da veš mašine i ostali uređaji najviše struje povuku prilikom paljenja, tako da je bitno da se tačno precizira sekundaža kada da popale. Nakon toga neka plaćaju skupu tarifu, bitna je startna cijena”dodala je Šipka.

Jeftina struja će biti puštana ujutro u 9, tačno u podne, zatim u 16 sati i nakon toga u 19 sati, za sve one koji ostaju na poslu malo kasnije.