Jedan od najvećih mobilnih operatera u Bosni i Hercegovini – BH Telecom od aprila mjeseca intenzivirao je aktivnosti na uvođenju 4G tehnologije, kako bi građanima širom države bila omogućena deset puta veća pristupna brzina u odnosu na 3G.

No, kako trenutno stvari stoje, građani koji odnedavno nemaju 3G, neće uskoro dobiti ni 4G. Ekskluzivno saznajemo da je uprava zbog značajnih sredstava koja su do sada utrošena na projekat uvođenja mreže četvrte generacije odlučila da se privremeno obustave svi radovi, bar do izbora. Kažu, dok se okreću drugim prioritetima, građanima na usluzi ostaje 3,5G mreža.

„Budući da je ova firma svake dvije godine dužna ispuniti određene kvote u smislu otvaranja novih radnih mjesta, molimo građane za strpljenje. S najboljom namjerom smo pokušali stići montirati te 4G kablove, ali eto, dođosmo do pola puta, a na pragu smo narednih izbora. Glasačko tijelo ne pita za 4G kad zaštopa, nego za posao i plate“, kaže direktor sektora za uhljebljenje u BH Telecomu.

Inače, građani koji su imali priliku testirati ovu zaista u svijetu jedinstvenu 3,5G mrežu, kažu da se osjeti razlika. Naša ekipa uradila je kratku anketu na lokalitetima gdje je 3,5G dostupna. Građani surfaju, pričaju na Viber, razmjenjuju multimedijalni sadržaj.

„Ja do sada nisam mogla ni selfi na Instagram stavit, a sad, vjerujte, storiji pucaju k’o od šale“, kaže srednjoškolka Mirveta, u raji poznata kao @instamica.

„Jaro, odigram tiket i k’o budala hodam od kladionice do kladionice. Kad zažmurim teletekst mi pred očima. Sad preko ove 3,5G samo ukucam rezultati, pola sata ovo provrti i taman pred poluvrijeme ja sam u toku, znam šta prolazi, šta ne“, tvrdi zadovoljni korisnik Izet.

Nezadovoljnim građanima ne bismo savjetovali da se okreću drugim telekom operaterima u namjeri da se domognu 4G mreže. Naime, nakon informacije da je BH Telekom stao na 3,5G i konkurentski telekomunikacijski subjekti HT Eronet i Mtel su iz istog razloga iz faze uzemljenja, krenuli u fazu uhljebljenja.