Edmond Offermann, jedan od donatora žičare, na današnjem otvorenju je morao da plati kartu od 20 maraka, zato što nije imao nikakav bosanskohercegovački dokument, kojim bi potvrdio svoje državljanstvo.

Ja sam došao danas da otvorim žičaru, ali sam napravio jednu grešku. Prvo smo je otvorili, pa sam onda želio da se vozim. Tu je bio kiks. Kad je otvorena, već je sjeo čovjek koji naplaćuje karte i ja nisam uspio da se provučem i jebi ga. Platim kartu i provozam se. Trebao sam se ranije sjetiti ovoga oko državljanstva. Nisam razmišljao. Žena je htjela da kupi neke suvenire, pa da ponesemo prijateljima, ali sad ćemo morati odabrati ili to ili ćevape. Nema oboje. Ne uklapa nam se u budžet”, komentarisao je Offermann ovaj događaj.

Nakon što je saznao ovo, reagirao je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

“Nije lijepo od gospodina Offermana što je imao želju da ne plati. Ja znam da je on donirao novac za ovu žičaru, ali ako tako gledamo, teško da će naša lijepa žičara ikad postati samoodrživa. Tako da mislimo da je ispravno postupio naš uposlenik koji je naplatio tu kartu. Da je uzeo državljanstvo, fino je mogao platiti šest maraka. Pa onda neka kažu da naše državljanstvo ne valja ni za šta. Vidite da valja”, rekao je gradonačelnik Skaka.