Glavni grad naše zemlje već nekoliko sedmica bori se sa zagađenjem i gustom maglom. Zrak u Sarajevu u nekoliko navrata proglašen je opasnim po zdravlje građana, ali nadležni nisu mnogo marili za to. Ipak, blagi povjetarac uspio je raspuhati zagađeni zrak i građani su napokon mogli prodisati punim plućima. Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo odlučio se zahvaliti povjetarcu na ovom herojskom činu.

“Svjesni smo da građani u našem kantonu, pa i u cijeloj zemlji udišu zrak koji je nikakav. Međutim mi nemamo tu puno prostora i mogućnosti za rješenje. Čekali smo i razmišljali šta da uredimo, a onda je zapuhao vjetar. To je upravo ono što smo čekali, a vjetar se pojavio kao neki superheroj iz filmova i oslobodio građane terora zagađenog zraka. To bi mogao biti dobar scenarij za film “Vjetar brani Sarajevo”. Sve u svemu ja bi se ovom prilikom zahvalio tom povjetarcu što nas je sve spasio”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Gospodin Forto ponudio je povjetarcu i stalno zaposlenje u institucijama Kantona Sarajevo.

“Mi bi povjetarcu ponudili ugovor i dali mu posao. Tako da ga naredni put kada se desi ovo zagađenje možemo angažirati, a ne čekati ovako i biti na klimavim nogama. Mislim da je to najbolja opcija za sve nas. Ovim potezom smo sigurni da bi trajno riješiti problem zagađenja. Još uvijek čekamo odgovor povjetarca, ali nadamo se da bi on mogao biti pozitivan”, dodao je Forto.

Građani KS su najavili veliko slavlje na otvorenom uz koncert Dine Merlina ako Vlada KS uspije zaposliti povjetarac.