Članovi udruženja džeparoša “Hamziga hop”, dalo je podršku sindikatu radnika GRAS-a. Navode da je i njima ugrožena egzistencija, ukoliko tramvaji i trolejbusi budu prazni.

“Nama se već aktivno godinu dana udara na kašiku! Snalazimo se kako znamo i umijemo. Sreća da ovaj posao nije za svakoga, pa se mi kao kameleoni brzo prekvalifikujemo i pronađemo novi izvor prihoda. Otkako su ponovo počeli da voze tramvaji, nama je jako teško džepariti putnike, jer je toliko ofirno i moramo držati distancu, tako da smo koristili raznorazne trikove da dođemo do kore hljeba. Promet nam je pao za 300% i opet nismo kukali, ali sada ako GRAS ukine prevoz, mi smo ga ugasili”, kaže Cike, predsjednik udruženja.

Nekoliko desetina džeparoša se priključilo protestima, a bili su spremni da čak otkriju i svoje lice kako bi iskazali nezadovoljstvo.

“Mi kada otkrijemo identitet, ugasili smo ga. Ali evo očaj nas je natjerao na ovo i morali smo izaći. Mnoge naše kolege su morale otići trbuhom za hljebom u Njemačku, i tamo bunariti građane, a tako se izlažu velikom riziku jer je to uređena zemlja. Mnogi su i pali, dobili zatvor, ali šta ćeš. Molimo nadležne da pomognu GRAS-u, jer tako pomažu jednom lancu privrede grada”, dodao je Cike.

Ukoliko uposlenici GRAS-a ne dobiju pomoć, džeparoši su najavili prebaciti svoje djelovanje iz tramvaja na ulice Sarajeva.