Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, svakim danom slavi mali pomak ka kraju mandata. Opća je tajna da je Džaferović u Predsjedništvo postavljen kako bi čuvao stolicu Izetbegoviću.

“Odradio sam dobar posao. Tako mi je rekao Bakir. Čak sam djelovao i više nego je bilo predviđeno, što je za svaku pohvalu uzimajući u obzir moje kapacitete. Umoran sam od ove pozicije, treba mi nešto gdje ću imati slobodu i gdje sve oči neće biti uprte u mene. Da li Parlament BiH ili Federacije, svejedno, samo ne ovo. Zato razmišljam da do kraja mandata doslovno preležim”, kaže Džaferović.

Članovi njegovog kabineta trenutno prave procjenu koliko bolovanja može uzeti, kako bi kod kuće preležao ostatak predsjedničkog mandata.

“Imam ja finog staža, uvezao sam i ratni staž plus sve beneficije koje imam s prethodnih funkcija. Mislim kada bi sve iskoristio da mogu tražiti neko dugoročno odsustvo plus bolovanje. Da uzmem na staž kompletan godišnji, tu mogu navući oko dva mjeseca. Još da izganjam papire neke boleštine i da me oslobode jedno pola godine i to bi bilo to. Onaj period nakon toga je svakako tehnički dok novi predsjednik, odnosno Izetbegović ne preuzme. Ako mi eventualno zafali dana, prebacit ću staža od žene pa da produžim godišnji odmor”, dodao je Džaferović.

S obzirom na to da su mu još ostale dvije izjave za javnost, Džaferović će svoj plan morati implementirati čim prije.