Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravili su u službenoj posjeti Afganistanu.
Prilikom posjete su se susreli s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, koji se zahvalio za učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji ‘Odlučna podrška’ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Komšić i Džaferović su iskoristili priliku da posjete i zamjenika kоmаndаnta misiје ‘Оdlučnа podrška’. Tom prilikom je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije za 2020. godinu. U skladu s procedurama morali su obući vojne uniforme. Šefik Džaferović je potvrdio da se nakon 40 godina duge karijere prvi put morao odreći odijela.

“Ja kao veliki legalista zaista poštujem procedure. Nema tu – bih, ne bih. Skinuo sam to odijelo, vjerujte, kao da se od nekog bližnjeg odvajam. Znate kako je u politici, stalno neki sastanci, sjednice, svečani dočeci, ispraćaji, večere, to više nije posao, već stanje duha. Odijelo mi je i radna uniforma, i trenerka za po kući, i pidžama, i trenerka za u granap. Taško je, ali i to maskirno je odijelo, pa neki su ga i u ratu nosili”, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je ovim činom iznenadio mnoge. I njegov kolega Željko Komšić tvrdi da ga dugi niz godina poznaje, ali da Džaferovića nikada bez odijela nije vidio.

“To je tačno. Zaista ga ne poznajem kao kežual Šefika, čak smo jednom prilikom i neko janje okretali, on je u odijelu došao. Sjećam se tako jedne prilike, rođendan čini mi se da mu je bio, kupio mu ja pravo finu polo majicu, nek ima da promijeni. Eno, mali mu je nosa po gradu. Neka, ne zamjeram mu, ali de opusti se malo, nisi se u odijelu rodio”, kaže njegov kolega iz Predsjedništva.