Gotovo sve bitne političke figure su se do sada očitovale po pitanju sporazuma koji su potpisali SDA, HDZ i SNSD, te dali različite komentare. Jedini koji još nije progovorio ni riječi o ovom sporazumu je Šefik Džaferović, kojeg je naša ekipa odmah kontaktirala kako bi saznali zbog čega još uvijek šuti o ovom političkom aktu.

“Čitao sam izjavu gospodina Izetbegovića i mislio da dam neku sličnu, te sam ga kontaktirao za dozvolu. Rekao mi je da je dan nakon izjave otišao na godišnji odmor u Tursku, te da ne smijem ponoviti njegovu izjavu. Upitao sam ga šta da radim, obzirom da nam vrijeme curi, da vijest ne zastari. Samo mi je kratko odgovorio na Viber da pričekam dok se on ne vrati s odmora i zamolio me da ga više ne smaram dok ne dođe iz Turske. Ja sam postupio po toj direktivi, nisam ništa javno govorio o potpisivanju sporazuma, te pomno čekam svaki dan da mi se javi”, rekao je Džaferović.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Izetbegović bi se iz Turske trebao vratiti 28. avgusta, obzirom da mu je do tada uplaćen hotel u kojem boravi trenutno.

“Svakodnevno motrim i gledam u mobitel ne bi li stigla poruka na Viber. Danima ne izlazim niti se odvajam od mobitela, sve me strah da ne odgovorim iste sekunde nakon što pošalje. Znate da je meni njegova riječ sve i da sam svoju kompletnu predsjedničku karijeru posvetio njemu i njegovim odlukama. Radim sve što mi kaže i mislim da to izvršavam jako dobro. Ukoliko u konačnici odluči da se ipak ne trebam izjašnjavati po pitanju ovog događaja, ja ću nastaviti šutnju i čekati naredbu kada ponovo treba da se oglasim po pitanju nečega”, dodao je Džaferović.

Džaferović također čeka Izetbegovića da dođe s odmora, kako bi mu poslao prijedlog gdje on da ode na more, kako bi mogao predložiti svojoj porodici da i oni početkom septembra odu na godišnji.