Dvije osobe su poginule a bar tri ranjene u sekciji komentara ispod vijesti “U isto vrijeme kad i Thompsonov koncert, najavljen i protest na Španskom trgu u Mostaru” na informativnom portalu otvorene politike komentiranja, Klix.ba.

Kako javljaju iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, istraga je u toku, a jedini osumnjičeni za sada su 32 anonimna naloga koji su u prvih sedam minuta od objave vijesti započeli kreativnu mrzilačku retoriku ispod vijesti koja je za posljedicu imala smrt i ozljeđivanje nekoliko slučajnih namjernika.

“Još uvijek nismo u stanju da identificiramo sve naloge koji su učestvovali u ovom digitalnom masakru koji je ponio dva života a još tri kritično ugrozio, ali smo na osnovu pozicioniranja u raspravi odmah mogli da identificiramo i klasiramo Srbe, Hrvate, Bošnjake i Ostale, što daljnje istraživanje u mnogome olakšava.” objasnio je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Do ozljeda je prema izvorima došlo nakon što je pomenuta prva “majka balijska” sa naloga Alojzije88 na koju je brzo uzvraćeno visprenim “sjemenom ustaškim” korisnika AdemirLilium96, nakon čega se rasprava zakuhala u nekoliko “threadova”. Pretpostavka je da su dvije žrtve upale u epicentar rasprave na njenoj kulminaciji i da nisu uspjeli da prebrode emocionalnu traumu koju je ova rasprava ponijela. Još bar tri osobe su ranjene u naknadnim talasima svađe.

Imena žrtava, radi zaštite njihovog identiteta neće biti objavljene, ali od izvora bliskih mostarskim Hrvatima saznajemo da su nasilnici Bošnjaci, a žrtve Hrvati, dok su nam naši redovni Bošnjački mostarski dopisnici javili da su žrtve Bošnjaci, a nasilnici, naravno, Hrvati.