Sudbonosni dan za Bosnu i Hercegovinu je u nedjelju, a pola našeg stanovništva se priprema da naprave najviši demokratski čin, stavljanjem iksa pored imena odabranih kandidata. Kako bi se bolje pripremili za naredne četiri godine, pojedini građani su itekako ozbiljno shvatili izbore.

Mi ispred Sindikata državnih službenika smo danas donijeli odluku da ćemo petak pred izbore proglasiti neradnim danom, kako bi na tenane pregledali liste i odlučili za koga da glasamo. To je odluka koja se donosi jednom u četiri godine i moramo dobro razmisliti za koga da glasamo. Obzirom da nam većini ovise poslovi od izbora, treba detaljno analizirati da li ostajemo uz SDA ili je vrijeme da odaberemo novu političku opciju, koja će zaštititi naša radna mjesta”, navodi Nevzeta Kuf, predsjednica Sindikata državnih službenika.

Izbori su jedan kompleksan proces, zbog čega uposlenici u javnom sektoru moraju napraviti detaljno istraživanje kome da daju sudbonosni iksić.

“Nemamo mi kad to da tabirimo na poslu, zato nam je potreban slobodan dan. Dok se dođe, popije kafa, baci šuplja eto izbije 12. Onda pauza za ručak, pa dok se vratiš, koju pasijansa i onda ti je već pred kraj. A kući da nosimo to i gledamo nakon posla nismo budale, tako da ćemo to fino u petak. Kada nam već posao ovisi od glasa, onda nam posao treba omogućiti slobodno vrijeme da se pripremimo, mi mislimo da je to pošteno”, dodala je Kuf.

Nije samo petak proglašen neradnim danom, stavljen je u pripravnost i ponedjeljak ukoliko SDA ne uzme vlast, jer uposlenici moraju dobro da onda razmisle šta im je činiti dalje, i da barem luftaju još jedan dan sa posla dok mogu.