Bivši premijer FBiH i istaknuti član SDA, Fadil Novalić sljedeće četiri godine provest će u Državnom zatvoru BiH nakon što je pravomoćno osuđen u slučaju “respiratori”. Kako je on važan član SDA iz ove stranke odlučili su uraditi sve što je u njihovoj moći da gospodin Novalić ostane upućen u sve radnje ove stranke.

“Ova presuda je stvarno prije svega sramotna i nema nikakvog smisla, ali šta je tu je i mi se sada moramo pomiriti sa njom. Naravno da moramo ostati uz gospodina Novalića jer je on važan dio stranke i bez njega stvarno ne možemo. Kada smo čuli da ide u Državni zatvor BiH odmah smo ih kontaktirali i uputili zahtjev da nam naprave posebne prostorije u kojim bi mogli održavati, sastanke i kongrese stranke. Na ovaj način ćemo ostati uz gospodina Novalića i on će ostati uz nas. Četiri godine će brzo proći, a ja se nadam da će se on vratiti jači nego ikada”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Državni zatvor BiH je već počeo sa pripremom posebnih prostorije koje će biti prilagođene potrebama stranke SDA.

“Tu je za sada samo Novalić, ali vjerujemo da će još naših članova završiti u zatvoru i na to moramo biti spremni. Državni zatvor je već počeo sa pripremom posebnih prostorija koje će u neku ruku biti nova centrala SDA. Prostorije će se sastojati od jedne konferencijske sale, dijela u kojem ćemo davati izjave za medije, male kuhinje, prostorija za opuštanje i kancelarija. Na ovaj način će naša stranka ostati aktivan i u punom sastavu. Nadamo se da će ove prostorije biti godove prije nego gospodina Novalić ode na odsluženje svoje kazne”, dodao je Izetbegović.