Službenik Kantonalnog ministarstva izmišljenih funkcija u Sarajevu prijavio je sam sebe inspekciji rada jer je, kako navodi u svojoj prijavi, ostao na poslu pola sata duže nego što mu je predviđeno ugovorom o radu. Ovakav postupak inspekcija je pozdravila s velikim odobravanjem, te su naglasili da svaki radnik treba da se bori za svoja prava, te da će samo ovakvim postupcima radnici u Bosni i Hercegovini sebi omogućiti bolje sutra.

“Ja sam to jednostavno bio primoran da uradim. Lomio sam se danima i shvatio da promjena počinje od mene i da ja trebam biti promjena koju želim da vidim u svijetu. Pa ne mogu očekivati poboljšanje uslova rada svim jadnim ljudima u Bosni i Hercegovini ako i sam trpim ugnjetavanje i peglanje od strane svog poslodavca. Taj utorak, dobro se sjećam koji je dan bio, sam bio primoran ostati pola sata duže na poslu kako bih završio jedan e-mail upućen mom dragom ministru koji nisam stigao uraditi tokom rada i pauza, te sam se jednostavno zanio i ostao do 16:30 časova. Čistačica me je tad vidjela i potjerala vani. Nakon tog njenog postupka sam dugo razmišljao da li sam pogriješio u nečemu i zaista sam shvatio da jesam. Pa oni nama daju tonu posla i očekuju da uvijek budemo čili i veseli i da želimo raditi, a onda nas zlostavljaju s ovakvim ostajanjem nakon posla, e pa ja to sebi neću da dozvolim. Odmah sam reagovao i prijavio sam sebe institucijama koje su se oduševile mojim postupkom. Da je više ovakvih ljudi sve bi bilo bolje” – izjavio je za naš postupak Ismar Lezilebović.

Iz Inspekcije naglašavaju da se ovim svijetlim primjerom trebaju voditi svi radnici u Bosni i Hercegovini, te da će u najkraćem mogućem roku, nakon godišnjih odmora, da reaguju i poduzmu sve potrebne korake.