Udruženje državnih službenika “Zaslužujemo da budemo plaćeni zato što postojimo i dišemo”, izašlo je u javnost sa zahtjevom da im zdravstvene ustanove obezbijede mogućnost otvaranja bolovanja putem telefona bez potrebe za izvršavanjem pregleda uživo.

“Mi zahtijevamo od institucija sistema da zaštite svoje najbitnije i najbolje radnike i da napokon nas stave na prvo mjesto na kom svakako i trebamo biti. Mnogobrojni državni službenici su od početka pandemije koronavirusa imali strašnih problema da otvore svoja zakonom garantovana bolovanja. Osnovni razlog za to jeste svakako činjenica da veliki broj državnih službenika nije mogao da fizički pristupi domovima zdravlja i da na taj način sebi otvore, ponavljamo, zakonom zagarantovano bolovanje. Iz ovog razloga smo mi pristupili vlasti s prijedlogom da se državnim službenicima omogući telefonsko otvaranje bolovanja. Na ovaj način oslobodili bismo naše medicinske radnike bespotrebnih pregleda kada i sami državni službenici mogu utvrditi da im je potrebno bolovanje i sami ga sebi otvoriti uz telefonsko odobrenje postupajućeg ljekara. Na ovaj način štedimo vrijeme, novac i trud kako ljekara tako i državnih službenika, obje profesije koje su ekstremno bitne za bosanskohercegovačko društvo” – izjavio je za naš portal predstavnik državnih službenika Enes Uhljeb.

Uhljeb je na kraju razgovora dodao da je praksa telefonskog otvaranja bolovanja već ustaljena u Bosni i Hercegovini, ali je nešto što se i službeno treba odobriti.