Sindikat državnih službenika objavio je jutros vijest, da u koliko se ne ispune njihovi osnovni uslovi, stupaju u štrajk sve dok im se zahtjevi ne omoguće. Primarni razlog štrajka je broj plata koji primaju svaki mjesec.

“Mi smo uputili konkretne zahtjeve od kojih nećemo odstupati. Prvi razlog našeg štrajka je neadekvatna plata koju primamo. Svaki mjesec primimo po samo jednu platu, na pune doprinose i maksimalni koeficijent. To nama nije dovoljno za preživljavanje i zahtijevamo da se taj režim pod hitno promijeni. Dakle mi tražimo svaki mjesec 12 plata unaprijed. S obzirom na to da ćemo svi raditi tu do penzije, potrebno nam je svaki mjesec davati godišnju platu unaprijed, te tako svaki mjesec, 45 godina dok ne odemo u penziju. U suprotnom nećemo prekinuti štrajk”, rekla je Mejra Mujić, predsjednica sindikata državnih uposlenika.

Oko 350.000 ljudi uposlenih u državnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, blokirat će sve organe koji su na budžetu, sve dok im se ne ispune zahtjevi.

“Možete slobodno prestati računati na bolnice, policiju, biroe, šaltere, pošte, kulturne centre, elektroprivredu, vodovod i ostale usluge koje građani svakodnevno koriste, dok ne dobijemo što tražimo. Pored 12 plata unaprijed, tražimo povećanje godišnjeg odmora s mjesec dana na tri, što je osnovno i ljudsko pravo svakog uposlenika u javnom sektoru”, dodala je Mejra Mujić.

Uposlenici će u znak protesta ispred svojih preduzeća, organizovati cjelodnevno ispijanje kafe i turnir u pasijansu, kako bi blokirali ulaz institucijama.