Uposlenici u državnim službama (izuzev hitni službi), dobili su mogućnost da od danas prespavaju ponedjeljak ukoliko je loše vrijeme vani. Ovaj prijedlog je donesen od strane udruženja sindikata državnih službenika na svim nivoima, s ciljem efikasnijeg izvršavanja poslova.

“Smatramo da je kod 80% državnih službenika ključ dobrog poslovanja njihovo raspoloženje, a ovo se najviše odnosi na službenike koji direktno komuniciraju sa strankama putem šaltera i ureda za konzultacije. Dogovorili smo se da od sada, kada je ovako teško vrijeme, državni službenik može prespavati ukoliko mu je mrsko ustati ujutro jer pada kiša jer tako pravi uslugu svim klijentima”, naveo je Senad Propuh, predstavnik Sindikata državnih službenika.

Ovaj zakon bi trebao olakšati stres na radnom mjestu kako uposlenicima tako i klijentima, koji se često žale na neljubaznost.

“Svako malo čujemo komentare na račun neljubaznosti državnih službenika, a nas niko ne pita kako nam je. Dođemo po ovakvom vremenu i moramo udarati pečate po čitav dan i naravno da smo neraspoloženi. Zato ćemo ove stresne situacije ovom odredbom izbiti, jer mi smo tu da odradimo svoje do penzije i samo odbrojavamo dane, zašto nam ne bi malo pomogli u tome”, dodao je Propuh.

Ukoliko se desi jutro da apsolutno svi državni službenici na jednom radnom mjestu prespavaju dolazak, klijent je dužan uljudno napustiti prostorije i svoju sreću potražiti neki drugi dan.