Sindikat državnih službenika Federacije Bosne i Hercegovine, danas je zvanično usvojio odluku da će sve državne službe tokom zime raditi samo do 12 sati, kako bi uposlenici mogli malo da uhvate sunca i dana tokom zime.

“Preteško je vrijeme tokom zime, smrkne se prije 16 sati i tehnički mi svi odlazimo i vraćamo se sa posla po mraku. Kada tako provedete nekoliko mjeseci možete imati ozbiljne psihičke probleme, zbog čega smo odlučili da skratimo svim uposlenicima radno vrijeme do 12 sati sve do 21. marta, kada zvanično nastupa proljeće. Želimo da naši ljudi budu sretni i zadovoljni na poslu, ako ih mora kačiti mrak onda neka to bude samo ujutro”, objasnio je Nijaz Karić, predsjednik Sindikata državnih službenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Navodi da mnogi državni službenici već rade jako depresivne poslove, i da bi im faktor vremena dodatno prouzrokovao probleme.

“Naši poslovi su poprilično jednolični i monotoni, i svakako su blago depresivni po sebi. Zato ako još uzmemo u obzir faktor vremena, to je granica da čovjek padne u tešku depresiju. A sa druge strane zima je nekako usporena i dobro je da imaju malo sporiji tempo, odu polako na kaficu dok je dana, obiđu pijacu i onda dođu kući kada padne mrak, a iskoristili su dana”, dodao je Karić.

Ova odluka stupa na snagu narednog ponedjeljka, a građani se mole da do novog režima završe sve hitne postupke na šalterima, jer će u narednim mjesecima biti ogromne gužve zbog skraćenog radnog vremena.