Sindikat državnih službenika je danas na vanrednoj sjednici odbora donio jednoglasnu odluku o promjeni radnog vremena tokom zimskih dana. Ova odredba stupa na snagu odmah i trajat će sve do momenta pomjeranja sata na ljetno računanje vremena.

“Najgora stvar u hladnim danima pored smoga je kraći dan, pa mnogi ljudi idu na posao po mraku i vraćaju se po mraku. Kako bi smanjili stopu padanja u kolektivnu depresiju, odlučili smo da u ovom periodu dok je kraći dan, naše radno vrijeme bude do 14 sati, kako bi imali barem tri sata vremena da iskoristimo sunčane sate. To će znatno da igra ulogu u raspoloženju naših uposlenika, koji su svakodnevno izloženi stresu u komunikaciji sa ljudima. Tako ćemo dobiti nasmijane i vedre tete na šalterima, činjenica do 14 sati ali bolje išta nego ništa”, navodi Sabahudin Šalter, predsjednik Sindikata državnih službenika.

Pored skraćenog radnog vremena, pauza na svim mjestima će biti pomjerena zbog novog režima rada.

“Umjesto pauze od 12 do 13 sati, sada ćemo koristiti pauzu od 11 do 12 sati svaki dan, tako da ćemo nakon pauze biti operativni još dva sata i dostupni građanima, tako da sve korisnike molimo da se prilagode našem novom režimu pauze. Naravno petak će i dalje biti skraćen za dodatni sat zbog džume, ali na to su naši korisnici već navikli. Mi smo razgovarali i sa psiholozima i oni su nam preporučili da moramo grabiti malo više sunca kako bi bili produktivniji, sretniji i korisniji, tako da ova odluka ima smisla”, dodao je Šalter.

Iako će državni službenici raditi skraćeno, izričito su tražili da im mjesečna primanja ostaju ista, jer oni neće raditi kraće što moraju nego što je to preporuka psihologa.